Vanliga frågor (FAQ)

Vanliga frågor
(FAQ)

Hur går intaget till? Vilken stämma tillhör jag? Hur bokar jag kören och när har ni konsert? Här finner du svar på frågor vi ofta får! Hittar du inte det du söker är du alltid välkommen att mejla oss på corus@saks.gu.se.

Nedan finner du svar på många vanliga frågor.
I listan kan du enkelt hoppa till ämnet du söker.

Allmänt om kören

Rekrytering av nya medlemmar

Att boka kören

Om konserter

Allmänt om kören
Vi har en blandad repertoar och sjunger alltifrån visor, pop till filmmusik. Medlemmarna får själva välja låtar genom vår notgrupp och repertoaren är därför en härlig blandning.
Vi lägger ofta ut videor på våra sociala medier, särskilt på vår instagram och Facebooksida. Vi har även en egen Youtube-kanal. Det finns även en del att kika på här på hemsidan på sidan ”arkiv”.
Sedan 2016 är körens dirigent och körledare Louise Wanselius, och en Styrelse styr föreningen. Denna tillsätts på årsmötet och består av förtroendevalda medlemmar.
Terminens startdatum brukar vara kring slutet av januari/början av februari på vårterminen och slutet av augusti/början av september på höstterminen. Det exakta datumet meddelas internt och intagsdatum skickas ut i samband med rekryteringen. Startdatum för nya medlemmar brukar vara ca två rep in på terminen, och meddelas de nya medlemmarna i samband med antagning.
Våra repetitioner hålls varje onsdag mellan kl 19–21 i Hvilla Medici (Högåsplatsen 6). Vi brukar även träffas en halvtimme innan för att fika gemensamt. Då och då anordnar vi stämrep, då enbart stämman träffas utanför repetitionstid. Utöver våra framträdanden och gig som ibland kan innebära extrainsatta rep för de som kan medverka brukar vi anordna ett läger per termin samt en del sittningar och fester!
Att vara en av Sahlgrenska akademins Studentkårs corpser innebär att vi har stort självstyre och dessutom är en egen ideell förening. När tidigare studentföreningar slogs samman till Sahlgrenska Akademins Studentkår följde corpserna inom Medicinska föreningen med och vi har nu ett avtal med SAKS som bland annat ger oss tillgång till lokaler och olika resurser. Vi är totalt fyra corpser som tillsammans bildar Aesculapii Gycklare Orden: Kungliga HofMessingsMusiqueCorpsen Blåshjuden af Götheborg, Medicinska Danscorpsen Inälfvorna av Göteborg, Medicinska SpexarCorpsen Göteborg (Spexet) och så vi själva förstås – Göteborgs Medicinska Sångarcorps Corus Acusticus.
Kören har växt sedan starten 1975 och numera siktar vi på att vara runt 50 medlemmar.
Med “blandkör” menas att vi har flera stämmor, närmare bestämt fyra: sopran och alt som oftast består av damer och tenor och bas som oftast består av herrar. Ofta sjunger vi arr med flera stämmor. Då delas varje stämma i två grupper så som alt 1 och alt 2, där grupp 2 tillhör den mörkare stämman.
Vi siktar mot att alltid vara en majoritet av studenter i kören, men många är också arbetande. Många stannar i kören även efter att de avslutat sina studier.
Kören drivs av sina medlemmar. För att kunna finansiera dirigent och andra utgifter behöver vi ta ut en medlemsavgift. Den bestäms av medlemmarna på medlemsmötet som hålls en gång per termin. Avgiften ligger för närvarande på 385 kr för studenter och 550 kr för arbetande. Andra sysselsättningar som t.ex. arbetssökande, betalar naturligtvis den lägre summan.
Kören tillhör Sahlgrenska Akademins Studentkår, vilket ger oss förmåner som att få vara i vår lokal med mera, vilket innebär medlemmarna även behöver vara medlemmar i SAKS. SAKS-medlemskapet är enkelt ordnat via kårens hemsida (https://www.saks.se/sv/medlemskap). Om man inte längre studerar eller tillhör ett annat lärosäte kan man vara stödmedlem vilket naturligtvis går lika bra. Det kostar 200 kr per helår eller 150 kr per termin.
Eftersom kören drivs av medlemmarna innebär det att vi alla hjälps åt med olika saker, så kallade uppdrag. Det kan vara att bestämma repertoar för terminen, hjälpa till vid en Hvillandag (när föreningar och corpser gemensamt städar på Hvillan), planera fest eller konsert. Med andra ord är det rätt roliga saker att delta i och väldigt socialt!
Förutom olika gig som dyker upp har vi vanligtvis flera stående framträdanden. På våren brukar vi sjunga i Trädgårdsföreningen på Valborg och på hösten deltar vi i Körnatta (en konsert i Vasaaulan där flera körer i Göteborg framträder). Det brukar även bli flera luciatåg i december. Varje termin avslutas med en egen konsert där vi framför repertoaren vi övat på under terminens gång.
Här på hemsidan på sidan ”arkiv” har vi samlat lite av våra tidigare framträdanden från 2017 tills idag. Kören har dock varit aktiv sedan 1975 och har därför en lång historia med många spännande framträdanden!
Terminerna följer ungefär universitetets terminer. Februari–maj utgör vårterminen och september–december utgör höstterminen. Vi har intag och konsert varje termin.

Rekrytering av nya medlemmar
För att ansöka om att bli medlem behöver du bara fylla i ett ansökan i ett formulär som publiceras i våra kanaler och på hemsidan några veckor innan terminsstart. Därefter meddelar vi dig per mejl om du kommit vidare till nästa steg i processen. Tills dess finns en intresseanmälan som du kan fylla i, så meddelar vi dig när det är dags! Hittar du inte formuläret eller har frågor som du inte hittar svar på här är du självklart välkommen att mejla oss på corus@saks.gu.se.
När vi fått din anmälan genom formuläret kommer vi att göra ett urval och dessa personer kallas till uppsjungning och får en individuell tid. Kommunikationen sker då via mejl. När uppsjungningen är avklarad meddelas de som erbjuds en plats ett par dagar senare. Du som inte blivit antagen är alltid välkommen att söka på nytt nästa termin!
I vår kör har vi fyra stämmor som alla i sin tur är uppdelade i två röstlägen, 1 för ljusare och 2 för mörkare. Sopran och Alt är damstämmor där Alt är den mörkaste stämman. Herrstämmorna består av Tenor och Bas där basen är den mörkare. Vi strävar alltid efter en jämn fördelning i stämmorna, därför kan det variera från termin till termin i hur många platser som är lediga.
Absolut! Vi har många medlemmar som är arbetande i kören. Däremot är det bra att känna till att vi i första hand riktar oss mot studenter eftersom vi är en studentkör och därför eftersträvar en majoritet av dessa. Studenter har förtur gentemot arbetande i urvalsprocessen. För att vara medlem krävs även att du blir stödmedlem i SAKS.
Självklart! Många stannar också kvar i kören även efter att de avslutat sina studier. Observera dock att vi strävar efter en majoritet av studenter, så detta kan vara en nackdel i intagningsprocessen.
Nej. Vi välkomnar alla studenter! Dock prioriteras studenter från Sahlgrenska eftersom vi tillhör det lärosätet i första hand, men vi har flera studenter från andra lärosäten och utbildningar. Notera att du behöver bli stödmedlem i SAKS om du inte redan är medlem i den studentkåren.
Absolut! Det kan dock ge dig en liten nackdel i urvalsprocessen.
Nej. Men det är alltid en liten fördel i urvalsprocessen om du har notvana sedan innan.
När du fått ett mejl om individuell tid är det viktigt att du är på plats tio minuter innan då tiderna ligger tätt efter varandra. På plats finns vår rekryteringsansvarig som guidar dig rätt och på uppsjungningen som tar mellan 5–10 minuter kommer du att träffa vår körledare och två körmedlemmar. Du behöver inte förbereda något men räkna med att få sjunga en vers på ”Vem kan segla” eller ”Uti vår hage”.
Nope! Vi fixar allt på plats. Men räkna med att få sjunga en vers på ”Vem kan segla” eller ”Uti vår hage”.
Vi meddelar alla om de gått vidare eller ej via mejl. Har du inte fått något svar alls eller om du misstänker att formuläret krånglade när du skulle skicka in det så kan du isåfall mejla oss och kontrollera att mejladressen är corus@saks.gu.se.
Dessvärre, nej. Vi har begränsat med platser och tider för uppsjungning och har därför inte möjlighet att kalla alla som söker till intaget. Men du är alltid välkommen att söka igen nästa termin!
Det är väldigt viktigt att du meddelar oss så fort du vet att du inte kan delta på uppsjungningen. Eftersom vi har begränsat med platser och tider vill vi gärna kunna ge din tid till en annan sökande, som i sin tur behöver få informationen snarast.
Dessvärre, nej. Men du är istället varmt välkommen att söka kommande termin!
Exakt startdatum för nya medlemmar meddelas per mejl. Övningar är på onsdagar kl 19-21. Vi brukar ha fika en halvtimme innan repet.
Många faktorer påverkar urvalet och det är alltid svårt att begränsa vilka vi tar in. Det kan också variera mellan olika terminer, till exempel hur många platser vi har lediga i de olika stämmorna och hur stort söktrycket är. Eftersom våra resurser och platser är begränsade till storlek av lokal, stämfördelning samt hur många vi kan kalla till provsjungning, så ber vi om förståelse och välkomnar dig att ansöka på nytt kommande termin.
Visst kan du det! Att stå på reservlistan innebär att du kan erbjudas en plats med kort varsel om en person som antagits ångrar sig. Alla nya medlemmar får ett prova-på-tillfälle och ger därpå definitivt besked om fortsatt medlemskap. Du som är reserv kan då inom två veckor från uppsjungningen kontaktas för att erbjudas en plats, så håll utkik i din inkorg!
Ja. Om du blivit antagen får du ett prova-på-tillfälle utan kostnad. Därefter behöver vi veta om du vill vill vara kvar i kören eller ej. Då vi har många sökande behöver vi säkra platserna så tidigt som möjligt. OBS! Vid senare avhopp debiteras hela terminsavgiften. Sista datum för definitivt besked meddelas internt.
Vi håller vanligtvis till i Hvilla Medici (Högåsplatsen 6).
En svart pärm att förvara noter i är alltid att rekommendera, liksom en penna att anteckna med. En vattenflaska kan också vara bra. Anledningen till att pärmen ska vara svart är för att den kommer att användas vid framträdanden.
No worries! Vi delar ut noter till alla nya medlemmar på första repet. Därefter kommer vi att förklara hur det fungerar internt.
Då vi ofta har många sökande är det viktigt att du meddelar oss så snart som möjligt. Vi vill gärna kunna erbjuda din plats till någon annan sökande som behöver få informationen snabbt. Obs! Vi erbjuder endast ett prova-på-tillfälle utan kostnad. Vid senare avhopp debiteras hela terminsavgiften. Sista datum för definitivt besked meddelas internt.
Intagen sker vanligtvis i slutet av januari/februari på vårterminen och i september på höstterminen. Du hittar exakt datum på våra affischer och på våra olika sociala kanaler och hemsida.

Att boka kören
Våra framträdanden kostar lite olika beroende på omfattning. Mejla oss gärna på corus@saks.gu.se eller fyll i formuläret på sidan “Boka oss” och framför ditt ärende så återkopplar vi om pris och detaljer.
Skicka ett mejl till corus@saks.gu.se med din förfrågan eller fyll i formuläret på sidan “Boka oss”. Skriva gärna med hur många låtar som önskas samt hur många sångare ni tänker er.
Vi har en blandad repertoar och sjunger allt ifrån visor, pop till filmmusik. Har man önskemål om specifika låtar är det viktigt att er förfrågan kommer till oss i god tid då vi inte säkert har just er låt i vår repertoar och måste därför ha tid att lära oss den.
Vi lägger ofta ut videor på våra sociala medier, särskilt på vår Instagram och Facebooksida. Vi har även en egen Youtube-kanal. Det finns även en del att kika på här på hemsidan på sidan ”arkiv”.
Självklart! Ju fler gig desto roligare! Observera dock att vi behöver ha din förfrågan i god tid för att kunna säkra antalet körsångare som kan delta.
Självklart! Om vi tackar ja till en förfrågan om gig beror på många saker, men framförallt på hur många av våra körmedlemmar som har möjlighet att delta. Eftersom vi är en studentkör bor inte alla våra medlemmar i stan och utanför terminstiderna kan det därför vara svårare att få ihop tillräckligt många sångare, men fråga gärna ändå! Om vi får in förfrågan i god tid är sannolikheten större att vi lyckas få ihop tillräckligt många körsångare.
Dessvärre nej, vi gör endast nya framträdanden live.
Det beror på typen av bokning, men senast en månad innan framträdandet är tänkt att äga rum.

Om konserter
Vanligtvis i december på höstterminen och i slutet av maj på vårterminen. Information om konserterna publiceras ungefär en månad innan och mer information finns på våra sociala kanaler, hemsida och på våra affischer. Kören gör ofta även andra framträdanden under terminen. Mer information om dessa finns också på våra sociala kanaler och hemsida.
Förköp av biljetter görs via billetto.se. Vi publicerar biljettlänk i våra sociala kanaler. Vi brukar ha ett lägre pris för studerande, pensionärer, samt ungdomar upp till 18 år. Barn under 12 år går gratis i vuxet sällskap.
Biljettpriserna skrivs ut på våra affischer och på våra sociala kanaler. Barn under 12 år går alltid gratis i vuxet sällskap. Gå gärna in på vår Facebooksida där eventet för konserten finns.
Ja! Vi säljer våra biljetter till ett lägre pris för studenter pensionärer och ungdomar upp till 18 år.
Alla barn under 12 år går gratis i vuxet sällskap.
Platsen för konsert varierar mellan olika terminer, mer information om platsen för just terminens konsert finner du på våra affischer och på våra sociala kanaler. Gå även gärna in på vår Facebooksida där eventet för konserten finns.
Varje termin avslutas med en konsert. På våren brukar den infalla i slutet av maj och på hösten i början av december. Information om konserterna publiceras någon månad innan datumet och mer information finns på våra sociala kanaler.